
Blaoswerk!
Blaoswerk! is een blazersgroep van 16 enthousiaste muzikanten. Iedere vrijdagavond
om 20.00 uur wordt er gerepeteerd in gemeenschapshuis D’n Haammaeker in Neer.
De muzikanten kiezen gezamenlijk de muziek die zij graag willen spelen en onder
leiding van dirigent Bas Clabbers wordt er in een ongedwongen sfeer gerepeteerd.
Gezelligheid en plezier zijn daarbij erg belangrijk. De aansluitende borrel is niet voor
niets een groot succes.
Iedereen die interesse heeft om samen blaasmuziek te maken is welkom om vrijblijvend
eens mee te komen spelen tijdens een van de repetities. Misschien blaas jij daarna je oude
hobby weer nieuw leven in?
Lid worden
Wil jij meespelen met de Blaoswerk!, dan dien je lid te worden.
Zo werkt het
Leden maken muziek in Blaoswerk! en ondersteunen projecten, evenementen en concerten. Leden vanaf 18 jaar hebben een stem in de verenigingsbesluiten die door de algemene ledenvergadering worden genomen.
Het is ook mogelijk om ondersteunend lid te worden. Mocht je geen instrument spelen, maar wel de vereniging steunen in raad en daad, dan kun je ondersteunend lid worden.
Dit kost het
De jaarlijkse contributie is € 125,00
Indien gewenst kunnen leden gebruik maken van een verenigingsinstrument.
De jaarlijkse contributie voor ondersteunende leden is € 75,00

Verenigingsinstrumenten
Muziekplein heeft verschillende soorten instrumenten waarvan leden gebruik kunnen maken. Instrumenten die in bruikleen worden gegeven, blijven eigendom van Muziekplein. Muziekplein zorgt voor de verzekering en het onderhoud van deze instrumenten. Uiteraard worden kosten die zijn veroorzaakt door nalatigheid van leden in rekening gebracht van de gebruiker. Indien Muziekplein het gekozen instrument niet ter beschikking heeft, zorgt het lid zelf voor een instrument.
Instrumenten die eigendom zijn van de muzikant, worden volledig door Muziekplein onderhouden als dit instrument uitsluitend voor de blazersgroep gebruikt wordt. Wanneer het instrument niet uitsluitend voor de blazersgroep gebruikt wordt, betaalt Muziekplein een deel van de noodzakelijke onderhoudskosten. Eigenaren van een instrument dienen zelf voor de verzekering van het instrument te zorgen.
Meer weten? Neem dan contact op met het secretariaat via het e-mailadres: secretariaat@muziekplein.eu.
Dirigent Bas Clabbers
Blazersgroep Blaoswerk staat onder leiding van Bas Clabbers. Hij studeerde trompet (klassieke muziek) aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Arnhems Conservatorium. Daar werd hij ook opgeleid in ensemble leiding, compositie en lichte muziek / jazz.
Na deze opleiding werkte hij 10 jaar bij Limburgse en Brabantse (jeugd)orkesten. Een toelating aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen volgde, waar hij de bacheloropleiding HaFa-directie volgde. Voor de masteropleidingen Compositie Klassieke Muziek en Analyse Klassieke Muziek kreeg hij de waardering “grote onderscheiding” toegekend.
Naast de blazersgroep dirigeert Bas ook nog Fanfare Vriendenkring Swolgen en Harmonie KDO Maastricht. Hij won met zijn compositie “The Elements” de compositiewedstrijd van de Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen (LBM) in 2017. Hierdoor werd dit werk gespeeld tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) 2017. Inmiddels heeft hij verschillende werken voor de topdivisies geschreven en wordt zijn muziek, uitgegeven bij dutchwindmusic.nl, door velen gespeeld en gewaardeerd.
Een klein stukje geschiedenis
De start van een muziekvereniging in Neer is tot 1901 te herleiden. De pas opgerichte fanfare van Roggel kwam toen namelijk naar Neer om een melkwedstrijd op te luisteren. Organisator Geenen, bierbrouwer van beroep, riep vervolgens “Waat Roggel kan, kan Naer auch!” En zo geschiedde.
-
Tijdens een oprichtingsvergadering meldden zich 36 personen als lid en werd er een bestuur gevormd. Door middel van een collecte in het dorp werd het geld verzameld voor de aankoop van 28 instrumenten.
-
In de jaren die volgden, werd er druk gerepeteerd en was de fanfare steeds vaker in en buiten Neer te horen. Opvallend is dat de fanfare in die jaren geen kerkelijke feesten opluisterde, omdat de toenmalige pastoor niets van de fanfare wilde weten.
-
Vanaf 1912 nam de fanfare deel aan concoursen en zoals de jaren voorbij gingen, zo groeide ook het succes op deze concoursen. Omdat de leden geen uniformen droegen, slechts dezelfde petten, werd in de jaren 60 een uniformenfonds opgericht. Dat resulteerde in 1964 tot een volledig geuniformeerd korps.
-
Bestaansjubilea worden gevierd met grote feesten. Zoals het 90-jarig bestaansfeest in 1992, met een optreden van Janse Bagge Bend en een trekpaardenshow .En het 100-jarig bestaansfeest in 2002 met als hoogtepunt het Lindeboom Promsconcert.
-
Het jaar 2000 betekent de oprichting van Percussiegroep Zinvol Geweld. In 2008 nemen zij voor het eerst deel aan een concours en zij bezegelen dit direct met een Limburgs kampioenschap met promotie.
-
In 2010 vindt de transformatie plaats van fanfare naar muziekverening. En wordt ook Music Home opgericht, om meer aandacht te besteden aan de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren.
-
Van 2015 tot eind 2022 maakten de muzikanten van Fanfare De Eendracht samen muziek met een fanfare van andere muziekvereniging in een gezamenlijk Fanfare-orkest. Daarna is Fanfare De Eendracht gestopt met musiceren.
-
In 2023 ziet Blazersgroep Blaoswerk! het levenslicht en samen met Percussiegroep Zinvol Geweld, Overload Bigband en de popband die binnen Music Home musiceert, zijn een vijftigtal muzikanten actief binnen Muziekplein.